Eko bardziej dostępne dla mieszkańców województwa łódzkiego

18 lutego 2019, godz. 15:27, 455 wyświetleń  

A A A

Czterech rolników pochodzących z regionu województwa łódzkiego bierze udział w projektach grantowych mających na celu wsparcie rozwoju lokalnej produkcji ekologicznej. Inicjatywy realizowane są przez Fundacje AgriNatura oraz Społeczny Instytut Ekologiczny, a środki na ich realizację zapewniła Fundacja Carrefour.

Mimo rosnącej popularności produktów bio wśród konsumentów, wielkość powierzchni upraw ekologicznych w Polsce systematycznie spada. Wysokie tempo sprzedaży tego typu artykułów wiąże się w dużej mierze z ich intensywnym importem. Polscy rolnicy i producenci ekologiczni napotykają wiele trudności i barier, które utrudniają ich rozwój – stąd też duża potrzeba realizacji inicjatyw wspierających polski sektor ekologiczny. Projekt „Demokratyzacja bio” realizowany przez Fundację AgriNatura oraz „Go Agri Bio” Społecznego Instytutu Ekologicznego odpowiada na te potrzeby.

Rolnicy z łódzkiego otrzymają wsparcie

Celem projektu „Demokratyzacja bio” jest wsparcie ekologicznych rolników w dalszym rozwoju ich gospodarstw: poczynając od szkoleń merytorycznych, przez warsztaty z zakresu marketingu, aż na konkretnej pomocy finansowej w postaci dedykowanych grantów kończąc. Celem projektu jest z jednej strony pomoc rolnikom w rozwoju ich biznesów, ale z drugiej zwiększenie dostępności produktów ekologicznych dla klientów. Do programu zakwalifikowanych zostało 20 rolników, z czego aż trzech z województwa łódzkiego. Regionalną reprezentację stanowią pani Monika Mrowińska z Łask, Sylwester Staniaszek z Piotrkowa Trybunalskiego oraz Marcin Migała z Aleksandrowa.

- Gospodarstwo ekologiczne prowadzę od 2002 roku i choć widzę rosnące zapotrzebowanie klientów na nasze produkty, niestety pojawia się w związku z tym także wiele barier, które uniemożliwiają nam sprostanie wszystkim zamówieniom. Dzięki udziałowi w projekcie „Demokratyzacja bio” mam nadzieję na rozwiązanie kilku problemów i zakup niezbędnych sprzętów, które zwiększą naszą wydajność, a także rozwinięcie areału upraw. Moim celem na przyszłość jest stworzenie miejsca do przetwarzania naszych warzyw, a także stałe zaangażowanie w projekty edukacyjne, popularyzujące żywność ekologiczną  – powiedziała uczestniczka projektu, Monika Mrowińska.

„Go Agri Bio” to projekt, który pięciu rolnikom zapewni całkowite wsparcie w procesie konwersji z rolnictwa konwencjonalnego na rolnictwo ekologiczne. Beneficjenci otrzymają środki na dofinansowanie gospodarstw oraz przejście pełnego procesu certyfikacji, a także wezmą udział w szeregu szkoleń merytorycznych. Jednym z uczestników inicjatywy jest rolnik z miejscowości Piaski w województwie łódzkim, pan Tomasz Soliński.

- Warzywa w naszym gospodarstwie uprawione są już od lat 90-tych, natomiast od kilku lat interesujemy się uprawą warzyw z nasion starych odmian. Nasz udział w projekcie to chęć rozwoju tego kierunku w postaci upraw ekologicznych. To bardzo interesujący obszar, nie tylko ze względów smakowych, ale także odżywczych – szczególnie dla grup wrażliwych takich jak dzieci czy kobiety w ciąży. Dzięki grantowi z projektu „Go Agri Bio” planujemy zwiększyć nasz areał upraw i zautomatyzować część prac, a także rozwinąć przetwórstwo z naszych produktów.